Neem contact met ons op info@hk-green.eu

Monstera en haar ziekten

Monsters behoren tot de zeer populaire sierplanten die binnenshuis worden gekweekt. Hun populariteit is voornamelijk gebaseerd op hun schoonheid en pretentieloosheid. Typische geperforeerde bladeren en luchtwortels Ik raad iedereen graag. Een ander voordeel is dat de Monsters langzaam groeien, waardoor het niet nodig is om vaak van leefgebied te veranderen. Statige oudere planten esthetisch zeer geschikte decoratieve aanvulling op de grotere binnenruimtes. De bekendste en meest gekweekte is Monstera deliciosa.

Waar moet je op letten bij het kweken van een Monster?

Ziekten

Bladvlek

Het is een van de ziekten waar Mostery het vaakst aan lijdt. Als er bruine waterige vlekken op de bladeren ontstaan, die snel groter worden, is de oorzaak overmatig vocht. Monsters moeten zorgen voor een drogere omgeving. Giet de plant direct in het substraat en bevochtig de bladeren niet. Minder aangetaste bladeren moeten op deze manier worden genezen. Bladeren die zwaar aangetast zijn, moeten worden verwijderd.

Als de randen van de vlekken geel worden en er zwarte vlekken verschijnen op het oppervlak van de vlekken, dan is Monstera al aangevallen door schimmelsporen. De oorzaak van deze ziekte is dat er te zwaar substraat wordt gebruikt voor de teelt in combinatie met overmatige irrigatie van Monstery. De ziekte kan ook worden overgedragen van andere nabijgelegen planten of geïnfecteerde gereedschappen.

We behandelen de plant door hem minder en alleen in het substraat water te geven. We gebruiken een beter doorlatend substraat met een voldoende drainagelaag en een bloempot met drainagegaten. We verwijderen alle aangetaste bladeren en behandelen de plant door herhaald sproeien (3-4 keer) in een tijdsinterval van ongeveer 10 dagen.

Bij gebruik van een natuurlijk preparaat op basis van grapefruitsap , verschillen de meningen van gebruikers over de effectiviteit ervan. Het wordt als effectief beschouwd als de ziekte in een vroeg stadium wordt gediagnosticeerd en onmiddellijk wordt gespoten. Overigens is de heersende opvatting dat het zeer geschikt is als aanvulling op plantenvoeding. Goede resultaten bij de bestrijding van deze ziekte worden verkregen na het gebruik van een chemisch fungicide.

Wortelrot

Deze ziekte wordt veroorzaakt door schimmels op het wortelstelsel van de plant. In warme en zeer vochtige omgevingen vormen zich snel en gemakkelijk schimmels. In Monster manifesteert de ziekte zich doordat de bladeren geel worden en de stengels zacht worden en bruin worden. De hele plant verdort geleidelijk en kan afsterven. Als we de symptomen van deze ziekte op tijd herkennen en direct op de juiste manier reageren, kunnen we de plant redden. Na het verwijderen van de plant van het substraat, is het noodzakelijk om de toestand van het wortelstelsel te controleren. Als de wortels bruin en papperig zijn, kan de plant niet meer worden geholpen en moet worden vernietigd. Als we echter vaststellen dat de meeste wortels stijf en wit zijn , kunnen we de behandeling starten. Zieke delen verwijderen we uit het wortelstelsel. Ook de aangetaste bladeren en stengels verwijderen we. Ook is het noodzakelijk om meerdere niet-aangetaste bladeren te verwijderen om een evenwicht tussen het bovengrondse deel en de wortels te waarborgen. We planten de plant in een nieuw substraat. Giet een fenolische oplossing in.

Ongedierte

Juli-

Monsters die op een te donkere plaats worden gekweekt, kunnen besmet zijn met wormen. Het is een klein wit zoogdierinsect, dat we registreren als witte pluizige plukjes op de stengels en onderkant van de bladeren. De bladeren van de aangetaste plant verdorren en worden geel. Als het optreden van ongedierte vroeg werd ontdekt, kunnen ze worden verwijderd door de geïnfecteerde delen grondig af te vegen met een in alcohol gedrenkte doek. Als dit niet helpt, of de aanval uitgebreider is, gebruiken we een insecticide.

Mijten

Als we Monster kweken in een omgeving met een te lage luchtvochtigheid, zullen er andere parasieten - mijten - op verschijnen. Mijten zijn geen insecten, maar spinnen. Ze zijn erg klein, alleen zichtbaar met een vergrootglas. We registreren hun voorkomen eerst aan de hand van het typische spinnenweb aan de onderkant van de bladeren. Ze zijn rood van kleur en voeden zich met het zuigen van plantensap, wat leidt tot een vermindering van de algehele conditie van de plant. Het bestrijden van mijten is niet eenvoudig. Mijten vermenigvuldigen zich snel en worden snel resistent tegen pesticiden, dus het is noodzakelijk om pesticiden met verschillende actieve ingrediënten te gebruiken bij herhaald spuiten. Het is belangrijk om de aangetaste bladeren te verwijderen en te vernietigen. Het is noodzakelijk om de luchtvochtigheid dienovereenkomstig te verhogen.

Tekenen van ongepaste monsterteelt

Vervaagde kleine bladeren en trage groei

Het is zeer waarschijnlijk dat de plant weinig licht heeft. De schaduw staat haar niet.

Bruine randen van bladeren

De oorzaak kan zeer droge lucht zijn. Ik zal het probleem oplossen door de plant te dauwen. Soortgelijke symptomen verschijnen op de plant, zelfs als de bloempot te klein is.

Er zitten geen gaten in de bladeren

Dit is normaal voor jonge bladeren. Anders kan dit te wijten zijn aan een gebrek aan licht en voedingsstoffen. Voor hogere planten is het noodzakelijk om de luchtwortels in het substraat te duwen, of ervoor te zorgen dat ze uitgroeien tot een steun - mosstaaf.

Gevouwen randen van bladeren

Dit duidt op een gebrek aan warmte en licht in de winter.

Bleek tot geel blad met witte vlekken

De meest waarschijnlijke oorzaak is te veel licht.

Vallende bladeren

Het is normaal dat de onderste bladeren van oudere planten afvallen. Als de bladeren vaker vallen, kan de oorzaak een serieus probleem zijn. We kijken naar de bovenste bladeren. Als ze bruin en droog worden voordat ze vallen, is de oorzaak een hoge temperatuur. Meestal in de winter, als de planten in de buurt van radiatoren worden geplaatst.

Vergeling van bladeren

Als de bladeren geel worden en niet rotten, is de oorzaak een gebrek aan voedingsstoffen. De bladeren worden geel, worden zachter en er ontstaat rot - de oorzaak is te veel water.

Professionele imitatieplanten

Monstera is een van de populaire kamerplanten. De typische, zeer decoratieve vorm van het blad is een integraal onderdeel van een groot aantal woningen en utiliteit interieurs. De behoefte aan geschikte teeltomstandigheden beperkt echter nog steeds het gebruik ervan. Monstera als professionele imitatie wordt in een groot aantal uitvoeringen en maten geproduceerd. Iedereen die geïnteresseerd is, zal zeker zijn eigen kiezen in het bereik van maten 40 - 200 cm. Erg leuk zijn de losse bladeren en kunstranken. Sfeervol zijn de Monstery hangende decoraties in een mosbol. Naast de meest populaire en wijdverbreide Monstery deliciosa , worden er ook imitaties van anderen geproduceerd voor de teelt van meer veeleisende soorten. Met behulp van geschikte materialen wordt ook een breed scala aan kunstmatige monsters geproduceerd die zijn ontworpen voor buiteninstallatie. Hun kwaliteit is een garantie voor langdurige weerstand tegen weersomstandigheden.