Neem contact met ons op info@hk-green.eu

Magnolia en zijn ziekten

Magnolia's zijn sierheesters tot bomen, die steeds populairder worden onder sierplantenkwekers. De schoonheid van magnolia's spreekt voor hun schoonheid tijdens de bloei, wanneer ze worden besprenkeld met een overvloed aan bloemen in heldere tinten rood, roze, geel en wit.

Op dit moment - het vroege voorjaar - bloeien de meeste sierbomen nog steeds niet. Ze trekken ook de aandacht met hun typische zoete aroma. Na de bloei vallen hun mooie grote bladeren op en na het einde van het groeiseizoen zitten er interessante vruchten aan.

Hoewel magnolia een winterharde en weinig veeleisende boom is, vermijdt hij toch ziekten en plagen .

Nu over enkele magnolia-ziektes

Anthracnose van magnolia's

Bij deze ziekte verschijnen aan beide zijden van de bladeren zwarte vlekken, tot 3 mm groot. Ze kunnen ook vlekken vormen in bronsbruin of rood met een gekleurde rand - dit geeft aan dat de plant is aangetast door schimmels Botrytis cinerea , Cercospora handelii of Pestalotia spp . De ziekte tast planten aan die op een koele en vochtige plaats staan. Deze ziekte kan worden voorkomen door een goede drainage, zorgen voor luchtstroom en vroegtijdige verwijdering van beschadigde delen van de plant. Irrigatie, die de bladeren bevochtigt, moet worden vermeden omdat het aanwezige vocht anthracnose kan veroorzaken. Als deze ziekte wordt gedetecteerd, is het noodzakelijk om een beschermende chemische spray uit te voeren met een product voor bladvlekken. De spray moet indien nodig na 14 dagen worden herhaald - 2-3 keer.

Verticillium verwelkingsziekte

Deze ziekte wordt veroorzaakt door de schimmels Verticillium dahliae en Verticillium albotrum . De ziekte gaat gepaard met verwelking van de bladeren , die aanvankelijk geel worden, de randen bruin zijn en de bladeren er gebruind uitzien. Langzamerhand verschijnen er ook bruine vlekken op de takken. Kenmerkend voor deze ziekte is de zwarte kleur van de wortels . Bij deze ziekte kan de struik of boom volledig verwelken. De infectie wordt overgedragen door water voor irrigatie, geïnfecteerde delen van planten, grond, gereedschap. Deze ziekte kan worden voorkomen door ervoor te zorgen dat er geen mechanische schade aan de wortels is. De grote hoeveelheid grond zal niet in één keer veranderen en vooral de geïnfecteerde planten worden tijdig verwijderd. Chemische bescherming met fungiciden is niet effectief. In het geval van terugkerende ziekte, is het noodzakelijk om over te gaan naar de teelt van Magnolia- soorten die meer geschikt zijn voor de site.

Groen gespikkelde bladeren

Groene vlekken op de bladeren is een andere ziekte die Magnolia kan aantasten. Het wordt veroorzaakt door de algenalg Cephaleuros virescens . Deze algen veroorzaken ziekten bij planten met leerachtige bladeren, waaronder magnolia's. Dat de plant besmet is met deze ziekte is te zien aan het feit dat de bladeren oranje, bruin, grijs of zelfs groene vlekken vormen met een diameter van ongeveer 5 mm. De bladeren worden voornamelijk aangetast, maar de infectie kan zich ook manifesteren op twijgen, die onvolgroeid zijn en zich laesies vormen. De infectie wordt verspreid door regenwater en gedijt het beste in een vochtige warme omgeving. Een goede bodemdrainage en een goede luchtstroom werken als bescherming tegen de ziekte. Op koper gebaseerde sprays worden gebruikt voor chemische bescherming .

Chlorose magnolia

Het is een fysiologische geelzucht, het is een ziekte van de hele plant. De bladeren worden geelgroen tot geel. Soms blijven de nerven van de bladeren groen en wordt de rest geel. Calcium is een veel voorkomende chlorose in Magnolia's. calciose   manifesteert zich meestal in hete zomers, maar de lente is regenachtig geweest. Deze ziekte veroorzaakt een teveel aan calcium in de bodem. Calcium veroorzaakt een verhoogde alkalische reactie, waardoor de plant niet in voldoende hoeveelheden ijzer kan opnemen. IJzer heeft een plant nodig voor fotosynthese . Ongeschikte calcium bodems kunnen worden behandeld door toevoeging van ammoniumsulfaat aan de meststof, een grote hoeveelheid turf of kleine doses poedervormig zwavel. Planten water geven met een oplossing die organische ijzerverbindingen bevat - lignohumaten - helpt sneller. Eerder werd de introductie van een oplossing van ferrosulfaat ( groene schaal) in het wortelstelsel gebruikt. Ook kan de boom snel geholpen worden door te besproeien met het gehalte aan snel opneembaar ijzer.

Magnolia echte meeldauw

De ziekte manifesteert zich door een witte bloemige laag, vooral van jonge bladeren. De bladeren worden bruin en beginnen eraf te vallen. Het is noodzakelijk om een goede schimmeldodende spray te gebruiken om de aangetaste boom te behandelen. We herhalen het 2 tot 3 keer in een tijdsinterval van 7 - 10 dagen. Planten hebben last van echte meeldauw , die worden geplant in ongeschikte habitats waar het te warm is. Een andere reden is de zwakke luchtstroom in de kruin. Geschikter dan het behandelen van een zieke plant is geschikte preventie. Het is noodzakelijk om de verspreiding van sporen te voorkomen, wat kan worden gegarandeerd door de plantomgeving schoon te houden - zonder onkruid, gevallen bladeren en plantenresten. Een betere luchtcirculatie kan worden verzekerd door overtollige takken te verwijderen.

Magnoliabladeren spotten

Cladosporium, Pseudomonas syringae en Septoria kunnen een andere Magnoliaziekte veroorzaken , namelijk Magnoliabladvlek. Het begin van deze ziekte manifesteert zich door kleine zwarte of paarse vlekken. Naarmate de ziekte vordert, worden de vlekken geleidelijk groter, waarbij de vlekken een wit centrum en een donkerpaarse rand hebben. Voor chemische bescherming is het geschikt en effectief om één van de sprays tegen bladvlekkenziekte te gebruiken. Het spuiten moet worden gestart zodra er tekenen van ziekte worden gedetecteerd. De spray moet 2 tot 3 keer worden herhaald, nog steeds na twee weken. Aangezien deze ziekte vooral voorkomt in natte tuinen , waar de omstandigheden het beste zijn voor het ontstaan en de ontwikkeling, is een goede irrigatie een geschikte bescherming. Tijdig verwijderen van met ziekte geïnfecteerde bladeren is ook erg belangrijk. Het is ook noodzakelijk om te zorgen voor een goede luchtcirculatie in de kruin door overtollige en verwarde takken te verwijderen.

Professionele imitaties van magnolia's

We hebben de ziekten beschreven die Magnolia aanzienlijke problemen veroorzaken. Hieruit volgt dat het niet helemaal eenvoudig is om de ziekte correct en tijdig te diagnosticeren. Het is niet eenvoudig om de juiste behandeling van een favoriete plant in voldoende mate toe te passen. Dit kan leiden tot fatale gevolgen - de dood. Het is misschien de moeite waard om na te denken over een alternatief dat ons tijd en energie bespaart. Het stelt ons in staat om de illusie van een favoriete plant te hebben, zelfs op plaatsen waar het niet mogelijk is om het te laten groeien - je moet overal in het interieur een "altijd groene" tak van een bloeiende Magnolia hebben. Met de inname van etherische olie als geur is de illusie perfect. Investeren in professionele imitatie is voordelig en langdurig. Tegenwoordig worden ze helemaal niet denigrerend kunstbloemen genoemd. Dankzij de materialen die voor de productie worden gebruikt, is hun levensduur gegarandeerd, of de "fabriek" -site nu binnen of buiten is .