Neem contact met ons op info@hk-green.eu

Geschiedenis van kerstmis

Vakanties van vrede, liefde en tijd doorbrengen met familie en vrienden komen onweerstaanbaar dichterbij. Het is deze heerlijke periode die gepaard gaat met enorme stress, haasten en het vinden van de beste cadeaus.

De periode voor de magische kerst nam echter niet altijd deze vorm aan. In het artikel van vandaag zullen we je vertellen hoe het zit met de geschiedenis van deze prachtige en geliefde periode - de kerstperiode.

Het eerste belangrijke element dat we niet mogen noemen, is waar deze belangrijke periode van het jaar eigenlijk vandaan komt.

Kerstmis wordt beschreven als een mix van verschillende religieuze, heidense en andere tradities. Vanuit een ander gezichtspunt is Kerstmis gebaseerd op tradities. Net als andere feestdagen zijn ze nauw verbonden met het begin van iets nieuws, anders is het niet hetzelfde met Kerstmis. Elk jaar, eeuwenlang, wordt Kerstmis gevierd net na de winterzonnewende, dus er volgt iets nieuws, namelijk de zomerzonnewende.

Vraagt u zich af waarom Kerstmis een paar dagen na de winterzonnewende, op 24 of 25 december, wordt gevierd? Vanuit christelijk oogpunt is de viering van Kerstmis gekoppeld aan de geboortedatum van Jezus. Deze hypothese hoeft echter niet gebaseerd te zijn op echte feiten, aangezien de specifieke datum niet bekend is. Volgens de theorie kozen de christenen de datum van 25 december vanwege de eerder genoemde zonnewende. Ze kozen deze datum voornamelijk vanwege de zonnewende, waarvan de zon begint op te komen. Voor hen betekende het de komst van de Heiland. De tweede theorie is dat deze datum werd gekozen rekening houdend met de viering van Pasen. Nogmaals, de zonnewende volgt 9 maanden na de equinox waarbij Pasen wordt gevierd. De derde theorie is dat christenen probeerden de toen zeer belangrijke feestdagen te dekken, zoals de viering van de cultus van de Oud-Perzische zonnegod Mitra.

De traditie in verband met het maken van kerststallen werd in de 10e eeuw gepopulariseerd door Franciscus van Assisi. Deze prachtige custom verspreidde zich razendsnel door heel Europa. Er zijn meerdere symbolen in kleuren en alle verbanden die zijn en worden toegepast op de kerststal. Het is de kerststal die versierd is met bladeren, klimop of zelfs maretak. Kleuren zoals rood, groen, goud vertegenwoordigen symbolen van bloed en eeuwig leven. De geschenken die de drie koningen aan de kleine Jezus gaven, symboliseren het eeuwige leven.

En wat betekende het? Maretakdecoratie komt uit oude Europese mythen en folklore. Wanneer er karakteristieke witte bessen aan de plant zitten en een paar kusjes onder deze uitstekende plant, breekt een van de bessen af als teken van vruchtbaarheid.

Als het woord Kerstmis wordt gezegd, komt het meest waardevolle element meteen in je op. Het element is de boom die bij de decoratie hoort. De extreem populaire versiering van bomen dateert uit de 7e eeuw en is afkomstig van heidense aanbidding van bomen. sv. Bonifatius verklaarde dat in plaats van eiken, een dennenboom moest worden aanbeden, waarvan de spits naar de hemel wijst en de vorm van de dennenboom lijkt op de Heilige Drie-eenheid.

De term kerstboom , die zelfs in de 21e eeuw buitengewoon weerklinkt, verscheen pas in de 12e eeuw later - met name in de 19e eeuw. In sommige delen van de wereld worden kerstcactus en andere soorten planten ook gebruikt als kerstversiering.

De lichten, die ook een karakteristiek element van Kerstmis zijn, zijn een symbool van Jezus - het licht van de wereld. We weten echter uit de geschiedenis dat vuur altijd een viering van de equinox is geweest. Deze versiering, die bij velen enorm populair is, heeft, zoals gezegd, een veel grotere en diepere betekenis dan alleen maar zinloze en overdreven versiering van het huis of de buitenkant van het huis.

Kerstliederen en kerstliederen zijn een combinatie van kerkliederen en volksliederen. Populariteit en populariteit namen toe en begonnen in de 19e eeuw een snelle opwaartse groei te krijgen. Het was tijdens deze periode dat mensen alle verbindingen en diepere sociale betekenis begonnen te verenigen. Tot op de dag van vandaag komen we kerstliederen tegen die overal te horen zijn, zeker een maand voor deze magische periode. Deze marketingbeweging hangt samen met het consumentisme waarmee we worden geconfronteerd. De pakkende melodieën die kenmerkend zijn voor deze nummers zijn populair bij velen en daarom kan het ons vertragen, kalmeren en in winkelcentra kunnen we dus veel meer tijd doorbrengen - we verhogen de omzet van handelaren.

En hoe zit het met cadeaus? Velen geloven dat de symboliek van het geven van geschenken uit de Bijbel komt, met de komst van de drie koningen in Bethlehem. Maar de waarheid is anders. De symboliek van het geven van geschenken volgt de traditie van de oude Romeinse feestdag Saturnalia ter ere van de god Saturnus. De inhoud van de geschenken is echter al eeuwenlang vergelijkbaar met die van vandaag. Materiële zaken die kenmerkend waren voor die tijd. In plaats van plastic speelgoed vonden kinderen onder de boom vaak speelgoed van betere kwaliteit, zoals hout.