Neem contact met ons op info@hk-green.eu

Cyprus en zijn ziekten

Cyprus (lat. Cupressus ) is een elegante groenblijvende boom. Bomen en struiken van de Cypriotische familie groeiden in de oudheid op aarde. Ze waren hier voordat de eerste loofbomen verschenen. Het geslacht Cyprusy behoort tot de familie Cypressaceae (lat. Cupressaceae ), waartoe ook de geslachten Cypruštekov, Tují, Borievok, maar ook de beroemde Sequoia's behoren. Omdat Cyprus uit de Middellandse Zee komt, kan hun groei nadelig worden beïnvloed door onze weersomstandigheden. Niettemin wordt Cyprus in ons land vrij veel gekweekt, buiten geplant, maar ook in potten als een geschikte esthetische aanvulling op terrassen en balkons. De fouten die zijn gemaakt bij de teelt van Cyprus kunnen te wijten zijn aan ziekten van deze bomen of kunnen worden aangetast door ongedierte. We registreren de eerste symptomen op de weegschaal - naalden.

Ziekten

Wortelrot

Als we Cyprus hebben geplant op plaatsen met te veel bodemvocht , is de kans groot dat ze na verloop van tijd wortelrot gaan vertonen. Deze ziekte wordt veroorzaakt door schimmels waarvoor de levensomstandigheden in vochtige grond geschikt zijn voor leven en voortplanting. Om deze ziekte te voorkomen, moet voorzichtigheid worden betracht bij het planten van Cyprus. Gebruik bij het planten gezonde, chemisch behandelde zaailingen en kies een habitat die niet te vochtig is, of pas de grond aan met geschikte drainagemaatregelen. Bij het water geven zorgen we ervoor dat we Cyprus niet te vol doen.

De symptomen van deze ziekte worden weerspiegeld in de algehele conditie van de plant. De groei verzwakt, de schubben worden geleidelijk geel tot bruin. Scheuten en hele takken drogen. De wortelhals wordt roestig tot donkerbruin. Cyprus zal afbrokkelen en vroeg of laat sterven.

Bij de behandeling van dit door ziekte getroffen Cyprus moeten we het wortelstelsel behandelen. Zieke wortels zijn bruin tot zwart van kleur. Als we ontdekken dat de meeste wortels ziek zijn - ze zijn modderig, kan Cyprus niet worden gered. De boom moet worden verbrand. Als de meeste wortels gezond zijn, verwijderen we de zieke delen tot aan de gezonde - vaste delen. We behandelen de gezonde delen van de wortels voldoende met een schimmeldodende oplossing en als de grootte van de boom het toelaat, verplaatsen we deze naar een andere, meer geschikte plaats. Ook in het bovengrondse deel van Cyprus zullen we alle met ziekte gemarkeerde delen verwijderen. Ook verwijderen we een deel van de gezonde takken om een evenwicht te behouden tussen het verzwakte wortelstelsel en het bovengrondse deel.

Bruinen en drogen van schubben

Deze ziekte komt relatief vaak voor bij jongere personen. De eerste symptomen verschijnen op het jonge Cyprus midden in de zomer. Op de onderste takken verschijnen gele vlekken aan de bovenzijde van de schubben, die geleidelijk bruin worden. De schubben zien eruit alsof ze zijn verbrand. Preventieve bescherming is het naleven van het juiste teeltregime - vooral met betrekking tot water. Als preventie, maar ook voor de behandeling van reeds besmet Cyprus, passen wij een geschikt fungicide toe. We zullen de aangetaste delen verwijderen.

Een andere oorzaak van de ziekte, waarbij de naalden bruin verdrogen en afsterven op Cyprus, is infectie met de schimmel Kabatina thujae. De vruchtlichamen van deze schimmels zijn zwart, maar zo klein dat hun aanwezigheid alleen kan worden gedetecteerd door grondige inspectie. Meestal worden slechts kleine delen van de plant door de ziekte aangetast, maar als de infectie ernstig is, kan de hele plant afsterven. Tijdens de behandeling is het noodzakelijk om zieke delen te verwijderen en te vernietigen. We behandelen de aangetaste plekken met een schimmeldodende oplossing.

Als Cyprus besmet is met de schimmel Pestalotia funerea, manifesteert dit zich door vergeling en bruin worden van de schubben en hun geleidelijke afname. Deze ziekte komt vaker voor bij personen die verzwakt zijn door onjuiste teelt. De aangetaste delen moeten worden verwijderd en besproeid met een fungicide. Het is noodzakelijk om de tekortkomingen in de teelt te elimineren, die hebben geleid tot de verzwakking van de boom.

De beschreven symptomen kunnen echter ook om andere redenen op planten voorkomen. Dit kan te wijten zijn aan verschillende soorten ongedierte of de onjuiste teelt van Cyprus. Hierover echter in de volgende paragrafen.

Professionele imitaties van cipressen

Zoals we hebben ontdekt, worden de ziekten zelfs door Cyprus en andere planten van de Cypriotische familie niet vermeden. Bij het kweken moet met veel factoren rekening worden gehouden, waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van een geschikte habitat. We kunnen geen plant plaatsen waar we denken dat hij zou passen. Bij het vrij planten, maar ook bij het kweken van kleinere individuen in potten, moet er ook voor worden gezorgd dat eventuele besmetting geen andere sier- of nuttige planten in gevaar brengt. Door gebruik te maken van imitaties van Cyprus, Tuja, Cypriotisch en Borievok hebben we niet veel problemen . Qua afmetingen (tot 210 cm) zijn ze ook geschikt voor het imiteren van vrije beplanting, en als kleinere individuen in potten van verschillende soorten en kleuren worden ze steeds vaker gebruikt om interieurs te verfraaien. In combinatie met etherische oliën is de illusie van de werkelijkheid perfect. Tijdens het onderhoud is het alleen nodig om stof van kunstmatig Cyprus af te vegen en af en toe te spoelen. Op PE en PVC gebaseerde materialen garanderen langdurig NONSTOP- gebruik buitenshuis, ongeacht het seizoen en de weersomstandigheden.